Att tälta i fjällen på vintern

Vill du gå på skidtur i väglöst land vid sidan av de markerade lederna är det tält som gäller när du ska övernatta. Att tälta i fjällvärlden är ofta fantastiskt, du kan i princip tälta var du vill på fjället med undantag för att du måste ta viss hänsyn till renskötseln och inte får tälta för nära betande renar.

Vill du ha tillgång till faciliteter som dusch och bastu men ändå vill tälta så kan vi rekommendera dig att tälta intill en fjällstation eller en fjällstuga och sedan betala en serviceavgift så att du kan utnyttja deras faciliteter.

Val av tält

Välj ett självstagande lättviktstält med många staglinor, bra ventilation och inner- samt yttertält. Myggnät behövs ej om du ska tälta på vintern men vill du kunna använda samma tält även på sommaren kan det vara bra att det har ett sådant. Är du bekvämare av dig och villig att bära mer kan en så kallad lättviktskåta vara att rekommendera.

Vintertältning ställer höga krav på både dig och tältet. När du ska välja tältplats bör du tänka på att hitta en vindskyddad plats och att skotta upp snö längs tältets ytterkanter, vilket skyddar mot drag. Lägg även upp en mur av snöblock på vindsidan som vindskydd. Gräv ut vid absiden så att det blir plats vid tältöppningen för matlagning och packning. Använd de speciella tältpinnar som finns för vinterbruk. Dessa är längre än de vanliga och gör att tältet förankras ordentligt. Du kan även använda dina skidor och dina stavar för att förankra tältet om det behövs.

Ett självstagande kupol- eller tunneltält är lättare att sätta upp i snö än ett traditionellt ryggåstält. Träna på att sätta upp ditt tält hemma eller i vindskyddad terräng först. Prova alltid att bo i ditt tält i vindskyddad terräng innan du provar i öppen fjällterräng.