Längdåkning i fjällen

Att åka på tur i fjällen med längdskidor är både avkopplande och ger motion. Det finns många markerade vinterleder i den svenska fjällvärlden. Du hittar alternativ som passar dig oavsett om du vill gå en tur över dagen eller vill vara borta i flera nätter. Vill du inte tälta så finns det övernattningsstugor och fjällstationer spridda i fjällvärlden.

Med turåkning så menas att du åker längdskidor på underlag som saknar spår lagda av spårmaskiner. Tempot blir därför lägre och naturupplevelsen större. Turskidorna behöver vara kraftigare och bredare för att klara av det mer varierande underlaget samt för att ge bärighet i snön.

I de södra delarna av den svenska fjällvärlden är Idre/Grövelsjön, Funäsdalen och Ljungdalsfjällen populära områden att gå på tur i. STF (svenska turistföreningen) har fjällstugor över hela fjällvärlden förutom i naturreservat som ligger i sameland, där är det samerna som har hand om eventuella stugor och liknande inkvarteringsmöjligheter.

Turer i Idre & Ljungdalsfjällen

Fjället sträcker ut sig här för dig som vill gå på tur. En tur som rekommenderas är att skida över Städjan bort mot Nipfjället. Vill du åka spårat så finns det över 80 km preparerade längdspår i området. Gå på tur i Ljungdalsfjällen, här finns det mängder med utmärkta turer, allt från kortare dagsturer till flerdagsturer.

När du klär dig för att gå på tur bör du tänka på att klä dig i flera skikt. Detta gör att du enkelt kan anpassa din klädsel till varierande temperaturer och ansträngningsnivåer. Det yttersta skiktet skyddar dig mot väta och vind, mellanskiktet värmer och det innersta skiktet värmer samt leder bort svetten från din kropp. När du rastar ska du alltid ta på dig något extra värmande. Det är även viktigt att ventilera, moderna material är bra men inte alltid ett krav. Ull  eller ullfrotté rekommenderas för bärande närmast kroppen då det håller sig fräscht efter flera dagars användning utan tvätt samt värmer även när det blivit blött.